Koppelokairan Noita FI21132/14

23.4.2014


Kutsumanimi Noita
Syntynyt 3.3.2014

e. Joutsenvaaran Outa-Akka, i. Naavan Sinko

LINT-tulos FI KVA-LINT
Näyttelytulos EH (yli 15 kk ikäisenä)

PEVISA-tarkastettu - seuraava PEVISA tarkastus marraskuussa 2019

Noita  kennelliiton tietokannassa.


Syksyllä 2023 Noita on jo 9 1/2 vuotias ja jaksaa mennä metsässä kuin nuorena. Nyt tosin huomasimme, että palautumisaika alkaa olla pidempi rasituksen jälkeen. Tämä koira on todella varma ja helppo metsäkaveri. Lintuhaukkujen lisäksi olemme saanut nautiskella koiran rohkeudesta tavatessaan isompiakin riistaelämiä. Karhut etenkin tuntuvat kiinnostavan koiraa vuosi vuodelta enemmän.

27.8.2022 Noita valioitui Savukoskella linnunhakun käyttövalioksi FI KVA. Ja metsähommat sujui edelleen mallikkaasti. 

Syksyllä 2021 kävimme Noidan kanssa viidessä linnunhaukkukokeessa, joista kaikista tuli luokkatulos. Syksy oli metsästyksellisesti juhla-aikaa. Koira toimi kun unelma. Noita tuli silloin myös valituksi SM-haukkuihin, mutta päätimme passata ne kokeet ja keskittyä nautiimaan metsästyksestä koiran kanssa.

2020 vuonna Noidalla oli pennut - 3 komeaa jätkänpätkää Ensilumen Onnin kanssa. Pennut muuttivat uusiin koteihin kesäkuun puolenvälin aikoihin. Pitkään harkinnassa oli ollut, että Noita steriloidaan kolmansien pentujen jälkeen ja näin tehtiinkin heinäkuussa 2020. 

Sitten alkoi Noidan kuntoutus syksyn mehtuukautta ajatelleen ja jo syyskuun alussa Noita haukkui Kessissä LINT-kisan voittoon 89 pisteellä. Tuon kisan jälkeen syksyn mehtuut on ollut Noidan kanssa pelkkää ilotulitusta. Tyttö taikoi toinen toistaan hienompia tilanteita ja onnistumisia on tullut pitkin syksyä. 

Noita olisi koetulosten perusteella ollut myös oikeutettu osallistumaan pohjanpystykorvien SM-haukkuihin, mutta päätimme kuitenkin jättää kisat käymättä ja nautiskelimme koiran kanssa metsästyksestä. Tänä syksynä on Noidan hienoihin haukkuihin saatu saaliiksi teeriä, metsoja ja koppeloita. Jopa hienoihin 2 uusinnan haukkuihin. Lisäksi SM-kisojen ajankohtaan sijoittui kasvattinarttumme Varpun pentujen syntymä, joka meni siinä kohtaa kaiken muun edelle. Olin Keski-Suomessa auttamassa nämä kolme pentua - Hertan, Hermannin ja Herkon maailmaan. 

Nyt vielä marraskuussakin, kun lumet suli pois, pääsemme nautiskelemaan Noidan taidoista kauniissa Lapin luonnossa. On tämä vaan mukava harrastus.

Noidan jälkeläisiä on ollut kiva seurata. Tänä syksynä etenkin jäänpätkät Vimma, Velho ja Ässä kolmikko on osoittanut olevansa hyvässä vauhdissa. Vimmalekin on jo useita lintupudotuksia, vaikka poika on vasta puolivuotias. Kiitos kuuluu korien omistajielle, ketkä vievät näitä jalostustyömme tuloksia ansiokkaasti eteenpäin. 

Syksyisin olen tavannut myös käydä metsällä usean kasvattimme kanssa. Se jos mikä on kasvattajalle mukavaa touhua. 2021 syksynä kanssani metsällä on ollut Vilddas, Savu, Alpo ja Taika. Syksy 2020 on ollut Noidan huippuaikaa. Nyt 6,5 vuotiaana Noita on todellisesti herännyt metsässä. Uskomme, että Noidan sterilointi auttoi asiaa, kun hormoonihuurut ei ole enää sekoittamassa tytön päätä. Noidalla on kolme pentuetta ja nyt seuraamme jatkossa kuinka ne kehittyvät. Lisäksi Noidan pentu Varpu teki vastikään 11/2020 kolme upeaa pentua, joista Hertalta jäämme odottamaan tulevaisuudessa jatkoa Koppelokairan kennelin narttulinjaan.

Kun 2019 Noita haukkui kovasti mustia metsoja, on tänä vuonna koppeloiden osuus ollut isompi. Toki mustia metsojakin on tullut ruokapöytään saakka ja joulumetso odottaa pakastimessa. Noita on taitava tyttö.

Noita 2019


Noidan kanssa syksy 2019 on mennyt metsästellessä.
Koira on ollut hyvässä fyysisessä kunnossa ja työskentelyvarmuus on ollut hyvä. Siitä todisteena on useita, tarkkoihin merkintöihin ja pitkiin haukkuihin saatuja pudotuksia.
Tämä syksynä Noitaa on erioten haukututtanut mustat metsot.

Mietinnässä on ollut myös pennutuksen mahdollisuus talven 2019-2020 aikana.

Olemme seuranneet jälkeläisten kehitystä ja todennut, että jotain on tehty oikein.
Massa-Noita yhdistelmän kaikki pennut on osoittaneet olevansa taitavia lintukoiria ja
Oskari-Noita yhdistelmän n.1v pennut ovat myös näyttäneet kuluneen syksyn aikana olevansa tulevaisuudessa hyviä lintukoiria, kunhan hieman tulee vielä ikää ja malttia matkaan.

Noita 06 2018Metsästyskäyttö: Linnut ja näätä.
On kiinnostunut myös jäniksestä ja haukkuu hirveä.


Pentueet

1. pentue 15.4.2017 , 4 N ja 2 U, Isä Massa
2. pentue 23.7.2018, 2N ja 3U, isä Nuuskulammen Oskari
3. pentue 23.4.2020, 3U, isä Ensilumen Onni

05/2014 Linnunsiivellä treenattiin....

10/2014 ...että metsässä tiedetään mitä etsitään.

Koppelokairan Noita syksy 2015