Share |

Pohjanpystykorva

Pohjanpystykorva polveutuu erään tiedon mukaan pienistä laikoista Pohjoiskalotin alueelta jo esihistorialliselta ajalta. Rotua on käytetty apuna metsästyksessä sekä ravinnon että, turkisten saantiin. Kun turkisten hinnat romahtivat toisen maailmansodan jälkeen, hälveni myös metsästäjien kiinnostus pohjanpystykorvaan ja sen seurauksena Svenska Kennelklubben poisti rodun rekisteristä sukupuuttoon kuolleena.

Myöhemmin selvisi, että rodun edustajia olikin säilynyt mm. vahti- ja seurakoirina Norrbottenin sisämaan syrjäisillä maatiloilla. Muutaman metsästäjän peräänantamaton ja antaumuksellinen työ tyypillisten koirien löytämiseksi, etenkin 1960-luvun loppupuoliskolla varmisti pohjanpystykorva-rodun säilymisen metsästyskoirana ja niimpä vuonna 1967 Svenska Kennelklubben otti rodun uudelleen rekisteriin ja laadittiin uusi rotumääritelmä.

Tarkkaavainen ja peloton rotu on monipuolisesti riistaverinen ja uskollinen metsästyskaveri.

Rotumääritelmän kokonaisuudessaan pääset lukemaan klikkaamalla TÄSTÄLinkki aukeaa uuteen ikkunaan ja ohjaa Sinut SPJ:n sivuille.

Rotumääritelmät kertovat millainen puhdasrotuisen koiran tulisi olla ominaisuuksiltaan. Jalostuksen avulla koirista on saatu mm. hyvin erinäköisiä ja -kokoisia. Rotujen erilaiset ominaisuudet periytyvät eri tavoin ja siksi onkin tärkeää, että jalostustoiminnassa ja sen valvonnassa huomioidaan nämä seikat, jotta tulevaisuudessakin meillä olisi psyykkisesti ja fyysisesti terveitä ja vahvoja rotuja.